trender Kurt Östlundh, vd och ägare till HKC Hotels, har tillbringat de tio senaste veckorna i New York. Syftet var framför allt att få spendera en längre samman-hängande period i staden, men också att undersöka hotelltrender. Han har besökt ett 50-tal hotell och träffat hotelldirektörer och analytiker.
Kurt Östlund reagerade bland annat på att hotellbroschyrer är helt ute.
– Frågar man efter en får man ett business card där de hänvisar till sin webbplats. Hotelldirektören på Hilton Millennium sa att de jobbar aktivt med att skapa paket på den egna webbplatsen, i stället för att gå via andra kanaler som tar hiskeligt mycket i provision. Enligt honom är de på gång att lyckas ganska bra med det, säger Kurt Östlundh.
Han har även tittat på en del nyproducerade hotellrum och spår mindre men bättre planerade rum.
– Här är hyrorna ännu högre än i Stockholm så att vara yteffektiv är otroligt viktigt. Därför är de nya hotellrum som byggs små, men förbaskat genomtänkta.
Han exemplifierar med The Standard, där det saknas dörrar till såväl garderober som badrum, även om det finns dörr till toaletten som är separat.
– I de allra minsta rummen har man en queen size-säng som står i ett hörn. Bor man två där får den som ligger längst in mer eller mindre krypa över den andre om hon eller han ska gå på toaletten. Inredningen är ljus och helhetsintrycket av rummet är att det inte är så litet som det egentligen är.
Ritningar på The Standards rum finns på hotellets webbplats, www.standardhotels.com/new-york-city.
Innan Kurt Östlundh reste iväg meddelade han omgivningen att »det nu är upp till bevis om min lön bara är en onödig kostnad eller om HKC Hotels klarar sig lika bra utan mig«.
Hur är det med den saken?
– Haha, det har varit oroväckande bra under de här månaderna. Men jag fick ett mejl från min styrelseordförande Göran Collert som skrev: »Var inte orolig, kom hem!«Trycksaker är helt ute. Javisst, det känns väldigt självklart. Så har vi levt sedan vi kom till Hammenhögs gästis. Jag vill inte påstå att vi förutsåg vad som idag redovisas som en trend. Vi rättade mun efter matsäck! Vi såg att våra möjligheter att lägga ned tiotusentals kronor på en broschyr inte fanns. Dessutom tyckte vi användbarhet av en statisk broschyr var begränsad. Finns det något värre än trycksaker med gamla felaktiga uppgifter. Vi menade att det lilla företagets möjlighet att kommunicera med kvalitet var att maximalt använda Internet. Vår första satsning var att göra en riktigt bra hemsida, det tycker vi att vi har (gastis.se). Väldigt många besöker den och alla har "frivilligt" gått in på den för att söka information och inspiration.


Som komplement till webben har vi, just som i artikeln, visitkort. Vi har valt fyra olika motiv för att litet kunna omväxla och följa årstiderna. Baksidan, som innehåller statisk information, är densamma på alla. Dessa visitkort, som inte kostar mycket att framställa, fullständigt gödslar vi med. Ofta skickar vi med gäster en liten bunt och ber dem att sprida till vänner och bekanta.
Den andra trenden från New York är att öka ansträngningarna att få gäster att boka direkt på den egna hemsidan. Det har vi också satsat på konsekvent och medvetet. I "den gamla världen" köpte folk i stor utsträckning sina resor via en resebyrå. Detta har i grunden förändrats sedan en mycket stor majoritet av befolkningen, och ännu större andel av dem som reser, använder Internet.


Idag sker en stor, och ökande, andel av bokningar och betalning över nätet. Ägarna av bokningssystem har ofta utvecklat sina system just för resebyråer, med få funktioner som stöder verksamheten på ett hotell. Det har alltså varit i deras intresse att förlänga livet på resebyråer. I detta avseende fungerar kommunerna som resebyråer. Avigsidan med denna struktur är att hotellen tvingas betala mycket höga provisioner till olika resebyråer, 12% till kommunerna och 20% till Visit Österlen och Ystads resebyrå. 


De oanständigt höga provisionerna som grundar sig endast på att de förfogar över systemet är ett problem i sig. Vad som är värre är att vare sig kommunerna eller Visit Österlen och Ystad Resebyrå förstår sig på den nya affärslogiken. För kommunernas del består bristerna främst i att man inte säljer, vilket är logiskt eftersom man är en kommun. De får en och annan provision när en besökare går vilse i djungeln och råkar boka via kommunen. Visit Österlen och Ystad Resebyrå är värre ute, de tillämpar gammalt tänkande i nya tider. 
  De har hängt upp sig på en gammal säljarslogan, att man ska äga kunden. Om någon bokar en övernattning hos oss via Ystad Resebyrå så får vi direkt ett besked om detta via e-post. Men eftersom Ystad Resebyrå, i den gamla världen, lärt sig att det gäller att äga kunden skickar de inga kontaktuppgifter till os på den som ska komma och bo hos oss. Eftersom resebyrån tillämpar kontorstider kan det ta flera dygn innan vi får fram uppgifter om en kund, för att svara på en fråga eller hitta en lösning på en dubbelbokning.


Vi har för vår del en lösning på problemet med de höga provisionerna. På vår hemsida har vi lagt upp en s.k. mikrobutik. När våra besökare bokar där utgår endast en provision på 5%, vilket må vara hänt, som betlaning för systemet och kortavgift. 95% av våra bokningar/betalningar gå den vägen. Men inte heller på dessa får vi kontaktuppgifter. Det är så till den milda grad korkat att jag väljer att inte tänka på det, eftersom jag blir så arg. Jodå jag har med kraft framfört detta, men någon rättelse har jag inte lyckats åstadkomma. Det finns små monopolister både i privat och offentlig sektor. Det är väldigt få av våra kollegor som valt att sätta upp en mikrobutik.    


Det nya destinationsbolaget, som enligt alla tecken kommer att förverkligas, kan på allvar rita om kartan för oss i besöksnäringen. Har jag förstått saken rätt kommer turistbyråerna i sin nuvarande verksamhet att upphöra. Det är bra då upphör deras "tvångsbeskattning" via bokningsprovisioner. Vi kan får slut på tvångstankarna om att broschyrtillverkning är ett mått på effektivitet. För den privata resebyrån, Visit Österlen, förefaller framtiden mer oviss. Joachim Orrenius har gjort ett bra jobb och framförallt kompletterat de stora brister man kunnat se i kommunernas turismarbete. Med ett destinationsbolag kommer Visit Österlens roll och funktion att förändras. I den bästa av världar, utom för Joachim, blir den överflödig. Personligen skulle jag gärna se att Visit Österlen fick ingå i det nya bolaget. Jag skulle med glädje se Joachim i en ledande roll i etableringen i det nya bolaget.